Kárpátaljai Magyar Iskolai
Könyvtárakért Alapítvány

Mezőkaszonyban jártunk

A kárpátaljai Mezőkaszony határfalu.  A Barabási Határátkelőn átérve máris a településen  vagyunk.  A 2300 lakosból 2100 magyar ajkú.  Csak magyar iskolája van, az ukrán gyerekek is ide járnak. A Beregszászi Járásba tartozik, alig húsz km-re fekszik a járási székhelytől.

Parászka Teréz, az iskola könyvtárosa 2002-től minden szakmai továbbképzésen részt vesz, ezzel is segíteni kívánja saját szakmai fejlődését és az iskolások tanulmányi munkájának támogatását. Alapítványunk ezt az érdeklődést igyekezte meghálálni azzal, hogy mostani adományozó útját ide szervezte. Hogy az olyannyira hiánycikknek számító mesekönyveket minél nagyobb számban vihessük, könyv csere-bere akciót is szerveztünk. Ennek eredményeként közel kétszáz mese- és ifjúsági könyvet sikerült gyűjtenünk és pénzbeni támogatást is kaptunk, melyből a Nyíregyházára ellátogató könyvtáros kolléganő szintén mesekönyveket vásárolt.

Raktáron lévő állományunkból személyesen válogatott, a pedagógusoktól  kapott lista alapján. Összesen több mint ötszáz könyvet és ötven, kötelező irodalmat tartalmazó és ismeretterjesztő DVD-t tudtunk a könyvtárnak adományozni.

Most sem maradtak el a kísérő programok sem. Szeifried Zoltán negyven, magyar klasszikus írókat és költőket ábrázoló grafikáját – életrajzokkal – adományozta az iskolának és egy korábban kiadott könyvét is. Gáspár Ferenc író a most is nagy sikert arató rendhagyó történelem óráját tartotta meg a felső tagozatos diákok részére.  A 2-4. osztályosok játékos nyelvi órán vehettek részt, zenei kísérettel, amit Bálint Pál biztosított. A feladatokat ügyesen megoldó gyerekek az ajándékot – könyveket, tolltartókat – Őry Lászlótól, a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület elnökétől kapták. Az egyesület rendszeres kísérőnk adományozó útjainkon.

A program végén, déli 12.00 órakor, részt vehettünk a település vezetése, az egyház és az iskola által közösen szervezett ünnepségen, melyen a 70 éve Málenkij Robotra elhurcoltakra emlékeztünk.

Köszönettel tartozunk valamennyi közreműködőnek, és külön Kocsik Tibor önkéntesünknek, aki a könyv csere-bere gazdája is volt, s adományozó utunk minden technikai hátteret biztosította a számunkra.

Köszönet mindenkinek!

Az eseményen készült fotók megtekintése