Kárpátaljai Magyar Iskolai
Könyvtárakért Alapítvány

Megérkezett a Genfi Magyar Könyvtár adománya

Még 2008-ban kapott felkérést alapítványunk az akkori Miniszterelnöki Hivataltól, hogy fogalmazzuk meg javaslatainkat a nyugati magyar diaszpórában élő magyarok „fölöslegessé” vált könyveinek a Kárpát-medence magyarlakta településein való hasznosítására. Ez meg is történt, s több programban is megjelent egy-egy eleme, de gyakorlati megvalósítás nem történt. Ez év májusában, a Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozóján történtek meg az első egyeztetések a Genfi Magyar Könyvtár képviselője, Mercz László és alapítványunk között az adományozásról. Az adományozó fél vállalta az állomány szállítását, lajstromozott átadását. Hosszas előkészítés után október 8-án megérkezett a közel tizenegyezer kötet könyv, 200 banános ládában. A könyvek tárolásához a Feliciter Kiadó bocsájtotta rendelkezésünkre raktárát. Ezúton is köszönet érte!

A közel hat tonnányi könyvet a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium diákjai – Agócs Attila, Sipos Tibor, Vitéz Koppány, Vass Bence, Cziránku Barna – és alapítványunk állandó segítői – Fábián Róbert és Kocsik Tibor – pakolták le a teherautóról. Köszönet a kemény munkáért!

Az állomány hasznosításáról annak alapos átvizsgálása után döntünk. Ami biztos: minden hasznosítható könyv határon túli olvasókhoz kerül majd.

A könyvek sorsáról beszámolunk honlapunkon.

Az eseményen készült fotók megtekintése