Kárpátaljai Magyar Iskolai
Könyvtárakért Alapítvány

Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozója

Budapest, 2013. 05. 28-29.

Abban a megtiszteltetésben részesült alapítványunk képviselője, hogy meghívást kapott a Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozójára, mintegy az alapítvány munkáját is elismerendő.

A konferencia célja az volt, hogy 2020-ig terjedő időszakra kidolgozza a hazai és határon túli magyar könyvtárak közötti együttműködés kereteit kijelölő szakmai koncepciót. A 2020-ig terjedő időszakra dolgoz ki a hazai és határon túli magyar könyvtárak közötti együttműködés kereteit kijelölő szakmai koncepciót.

A Határtalan együttműködés – stratégia, integráció, megújulás címmel meghirdetett kétnapos tanácskozás az anyaországi és határon túli magyar könyvtárak közötti együttműködés eddigi tapasztalatait tekintette át az Országházban és az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), ezekre építve dolgozott ki és fogadott el egy olyan szakmai koncepciót, amely kijelöli a további együttműködés tartalmát és kereteit a 2014 és 2020 közötti időszakra. Úgy gondoljuk, hogy ebbe a keretbe mi is beletartozunk, s a továbbiakban is szép feladatokat oldhatunk meg saját erőből, ill. összefogással. Komoly elismerést jelent a szakmának, hogy magas rangú állami képviselet volt jelen a plenáris ülésen Kövér László az Országgyűlés elnöke.

A házelnök az Országgyűlési Könyvár, az OSZK, valamint a Könyvtári Intézet által megrendezett tanácskozás alkalmából 22 határon túli könyvtárnak Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben című, 21 kötetből álló könyvsorozatot adományozta. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke Halász János kultúráért felelős államtitkár.

Fotók erre

Videó