Kárpátaljai Magyar Iskolai
Könyvtárakért Alapítvány

Generációról generációra

XII. Népmese-konferencia

Nyíregyháza -Beregszász

A Magyar Olvasástársaság (HUNRA) idén is megszervezte  Benedek Elek születésnapja, ill.  az ennek tiszteletére indított népmese napja programsorozathoz kapcsolódóan hagyományos népmese-konferenciáját, melynek központi témája az országos népmese-stratégia volt.  Alapítványunk, kárpátaljai érintettsége okán is támogatta a konferenciát.

Gombos Péter, az olvasástársaság elnöke így számolt be az eseményekről: (www.hunra.hu)

Idén két helyszínre és a korábbiakban megszokott színes, gazdag programokkal vártuk a mesék barátait A népmese napja apropóján.

Szeptember 29-én Nyíregyháza és a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár vendégei voltunk. A köszöntők után egy helyi kisdiák (Vitál Bianka) szórakoztatta a közönséget, majd Szabad Boglárka, a Hagyományok Háza munkatársa beszélt az országos népmese-stratégiáról. Az előadás után élénk beszélgetés alakult ki a jelenlévők között, s nemcsak problémafelvetések, de megoldási javaslatok is elhangzottak arra vonatkozóan, hogy kerülhetnének, gyermekeink, unokáink, diákjaink aktív kapcsolatba a mesékkel.

Ugyancsak sok konkrétumról mesélt Helmich Katalin, a Petőfi Irodalmi Múzeum Mesemúzeumának vezetője, amikor bemutatta intézménye történetét, működését és terveit is.

A szünet után egy helyi tanító szakos hallgató, Balázs Dávid mesélt.

Hermann Zoltán, a Károli Egyetem kutatója referátumában a mesemondás helyét kereste a felsőoktatási képzésekben, különösen a pedagógusképzésben. Felvetéseit ugyancsak hasznos párbeszéd követte.

Jenei Teréz, a Nyíregyházi Egyetem oktatója a népmesék pedagógiai értékeiről beszélt, hangsúlyozva többek között a fontos különbséget a ‘didaxis’ és a ‘tanulság’ között.

Záró előadásában Kerekes Valéria egyetemi oktató, drámapedagógus egy készülő kutatásról, illetve a már meglévő eredményekről mesélt. Jelenlegi adataikból kiderült az – az egyébként nem meglepő tény – is, hogy a szülők többsége fél a fejből meséléstől.

A kicsit kalandos határátkelés után a konferencia szervezői és előadói ezután Beregszászon rendezkedtek be.

Szeptember 30-án, pénteken a II. Rákóczi Ferenc Főiskolán folytatódtak a programok.

A megnyitó után Orosz Ildikó rektor asszony az áttriumban elhelyezett mesekúthoz invitálta a jelenlévőket, s többek között az alkotó, ifj. Hidi Endre jelenlétében avatták föl a mesét és vizet egyaránt bőven kínáló alkotást.

 

Ezután az egy nappal korábbi mesemondó verseny helyezettjei adtak ízelítőt tudásukból, s ekkor kapták meg a jutalmaikat is, majd Csernik Szende székely mesemondó, lábbábos varázsolta el a mintegy kétszáz gyermekből és ötven felnőttből álló közönséget.

A szakmai előadásokat Agócs Gergely (Hagyományok Háza), Kovács Marianna (Hamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta) és Kész Margit (II. Rákóczi Ferenc Fősikola) tartották. Ezekben szó esett az élőszavas mesemondás erényeiről, annak pozitív hatásairól és lehetséges helyéről is. A konferencia helyi előadója pedig – a hagyományokhoz híven – a környék mesevilágát mutatta be.

Tudósítások az eseményről:

A programfüzet megtekintése

Az eseményen készült fotók megtekintése