Kárpátaljai Magyar Iskolai
Könyvtárakért Alapítvány

Gáton jártunk

Az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja apropóján ismét meglátogattunk egy kárpátaljai iskolát, hogy annak könyvtárát mesekönyvekkel, ifjúsági és szépirodalmi művekkel, s nem kevés ismeretterjesztő kiadvánnyal támogassuk.

A Gáti Kovács Vilmos Középiskola könyvtára állományának felfrissítésére már májusban jelentkezett a budapesti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola (Budapest, Marczibányi tér 1.). Az intézmény három végzős diákja – Bazsó Dávid, Farkas Ádám, Varga Valentin – Iskolai Közösségi Szolgálat keretében vállalta, hogy a gyűjtést megszervezi az iskolában. Könyvek, írószerek, iskolatáskák, DVD-k kerültek az adományok közé. Istenes Mónika igazgató-helyettes és Dobos Péter szülők voltak segítségükre. A szeptemberben közzétett felhívásunkra még jelentkezett a Mátészalkai Szakképző Centrum Déri Miksa Szakképző Iskola és Kollégium (Mátészalka, Baross László út 9-11.) is. Fekete Lajosné tanárnő koordinálásának köszönhetően innét is nagyon szép könyveket, DVD-ket kaptunk.

Szeptember 15. – október 15- között alapítványunk raktárában könyv csere-bere akciót hirdettünk ismét. Aki egy mesekönyvet hozott, raktárunk állományából cserébe két másik könyvet vihetett. A Dialóg és a Nyugodt élet nyugdíjas klubok tagjai – Kardos Lászlóné és Virág Gyuláné klubvezetők koordinálásával – vállalták egy hónapon keresztül esténként a két-két órás felügyeletet. Kocsik Tibor önkéntesünk pedig a válogatható állomány rendszeres frissítéséről gondoskodott.

A közel ötszáz kötet könyv, 30 db DVD, iskolatáskák, írószerek mellé még egy laptopot is tudtunk az iskola könyvtárának adni.

Mint ahogy azt a korábbi adományozásoknál is tettük, rendhagyó órákat is tartottunk.

Toldi Miklós apródja voltam címmel Gáspár Ferenc író tartott rendhagyó történelemórát a 3-4. osztályosoknak. A várépítészet fejlődése Magyarországon címmel Faragó György tanár, könyvtáros is rendhagyó történelemórán mutatta be az 5-7. osztályosoknak a legszebb, vagy történelmi szempontból a legkiemelkedőbb várakat. Cselenyák Imre író  Költészet, szerelem, dal címmel rendhagyó, zenés irodalomóra keretében zenélt, mesélt a 8-11. osztályos diákoknak. A legkisebbek – 1-2. osztály – V. Lukács Ilona vezetésével a békák világába kalandoztak el versel, zenével, játékkal. Román Erika igazgató asszony és az iskola valamennyi tanára és diákja nagy szeretettel fogadott bennünket. Utunkra elkísért bennünket Kardos Lászlóné Marika, az egyik nyugdíjas klub elnöke és Répási Ildikó, a Kárpátaljai Magyar iskolai Könyvtárosok Információs Egyesületének elnöke is.

Az eseményen készült fotók megtekintése