Kárpátaljai Magyar Iskolai
Könyvtárakért Alapítvány

Déva KÖSZÖNT – 2011. 07. 11-16.

A Publika Magyar Könyvtári Kör kezdeményezésére hat intézmény ill. szervezet írt alá egy együttműködési megállapodást 2011. 02.23-án a dévai Téglás Gábor Iskolaközpont könyvtárának kialakítása, fejlesztése céljából. A Bukovinából kereken száz esztendeje odatelepített, ma már erőteljes szórványban élő csángó magyarok leszármazottainak megsegítésére a Publika Magyar Könyvtári Kör, a Könyvtári Intézet, a Nyíregyházi Főiskola Központi Könyvtára, az Eszterházy Károly Főiskola Központi Könyvtára, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár és alapítványunk szövetkezett. Mindenki képességei szerint vállalt a feladatokból.

Az első jelentős lépés volt, hogy az iskolában, a legkülönbözőbb forrásokból felhalmozódott s a legelképzelhetetlenebb összetételű könyvhalmazból egy használható állományt alakítsunk ki. A kb. 20.000 kötetnyi könyv (kb negyede magyarországi tankönyv) elrendezésére többen is jelentkeztek. Végül, egy  hat főből álló kis csapat indult el július 11-én a Déli-Kárpátok közé. Fábián Róbert (Nyíregyházi Főiskola könyvtára), Iglainé Perecsi Zsuzsa (Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár), Kocsik Tibor (Magyar Honvédség, Nyírtelek), Pegán Anita (Országgyűlési Könyvtár), Vadné Kokovay Zsuzsa (Nyíregyházi Főiskola könyvtára) és Vraukóné Lukács Ilona (Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár).

Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hatalmas munkát végeztünk. A tankönyveket csak részben érintettük, de a kb. tizenötezernyi kötetet egyenként, mindannyian és többször is megfogtuk. Végül 4.888 kötet került a polcokra s közel tízezer kötetet használhatatlanná nyilvánítottunk!

Szívszorító érzés volt, de meg kellett tennünk! A néha napi nyolc-tíz órás megfeszített munka után a maradásra ítélt kötetek könyvtárosokhoz illően kerültek polcokra, s még feliratokat is készítettünk a könnyebb eligazodást illetően.

Utolsó munkanapunkon még eljutottunk a dévai Szent Ferenc Alapítvány által felújított Ferences Kolostorba, annak könyvtárába is, s közben betekinthettünk a Magyarok Magyarok Nagyasszonya Gyermekotthon életébe is. Az otthon lakói és a dévai diákok közül is többen segítettek a többmázsányi könyv alagsorból a harmadik emeletre, vagy éppen az ellenkező irányban való mozgatásában. A várost gyakorlatilag csak a dévai várból láttuk, mert hétközben nem volt erre időnk.

Szombaton meglátogattuk Vajdahunyad várát, majd a Maros völgyében, a Kárpátok fenséges hegykoszorúi között indultunk hazafelé, nem kihagyva egyetlen nevezetességet sem, ami utunkba akadt.

Az egy hét eseményeiről, tapasztalatairól és tanulságairól az ősz folyamán a könyvtárszakmai sajtóban részletesebben hírt adunk.

Az eseményen készült fotók megtekintése

Beszámoló olvasható itt.