Kárpátaljai Magyar Iskolai
Könyvtárakért Alapítvány

Bakk Judit és Orosz Zita élményei

“Annak az embernek, aki nem olvas jó könyveket, semmi előnye nincs ahhoz képest, aki nem tudja elolvasni őket.” (Mark Twain)

Mottója lehetne ez az idézet annak a néhány napnak, amit Nyíregyházán tölthettem a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány lelkes szervezőinek köszönhetően.

Alsó tagozatos tanárként szinte ittam Kádár Annamária szavait, akinek előadása teljesen új volt számomra, s azóta nagy lelkesedéssel tanulmányozom a Mesepszichológiáját, s megoldásokat keresek benne a mindennapi munkámban felbukkanó problémákra.

A Csillaghúr könyvbemutató ékes példája annak, hogyan lehet közel vinni az olvasásélményt a kisiskolásokhoz. Gombos Péter előadása szintén lenyűgöző volt, s gyakorló könyvtárosként alkalmazni fogom az elhangzott módszereket.

Az olvasás örök fontosságán túl teljesen új élményt nyújtott a biblioterápia. Sejtettem, hogy irodalmi műveken keresztül nyitja meg az olvasók lelkét, hagyja feltörni az érzelmeket, de hogy ennyire intenzív, nem gondoltam. Szívesen részt vennék bármikor hasonló foglalkozáson, főként azért is, mert nehezen nyílok meg, s irodalmi műveken keresztül ez sokkal könnyebben ment.

Érzelmi intelligencia fejlesztése, könyvbemutató, olvasóvá nevelés – elhangzottak a konferencián, amit aztán gyakorlatba ültetve láthattunk egy könyvtári tanórán. Szemlélőként is érdekes volt, nemcsak ismereteket rögzített, de mindjárt felkeltette az érdeklődést a könyvek iránt, ahonnan bővebb információt szerezhetnek a gyerekek. Kollégáimat ösztönözni fogom ennek alkalmazására, s alig várom, hogy én is kipróbálhassam a könyvtárhasználat e módját a diákjainkkal.

Megkoronázása volt a könyvtári tevékenységeknek a könyvszobrászat. Így, Adventben kettős ráhangolódást adott az ünnephez: nemcsak csodálatos karácsonyi dekoráció készült, hanem megmentettük a könyveket az enyészettől, új funkciót adva nekik. Csodálatos élmény volt, amit fokozott a foglalkozást vezető könyvtáros személyisége.

Adventi ráhangolódás volt az utolsó mozzanata is ennek a képzésnek, ami sikerélményt, a közös munka örömét, meghittséget, az összetartozás érzését nyújtotta.

A helyszín, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Könyvtár varázslatos hangulatot teremtett ezekhez a foglalkozásokhoz. Soha nem vettem eddig részt ilyen jól megszervezett, ennyi hasznos ötletet adó képzésen. Nem csupán új tapasztalatokkal, élményekkel, de úgy érzem, új barátokkal is gazdagodhattam.

Nagyon örültem kollégáimmal együtt a kapott könyveknek, mindegyiket aktívan használhatjuk, és már használjuk is mindennapi munkánkban. Ezúton is nagyon köszönjük!

Köszönöm a szervező, a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány a munkájukat, s nagyon hálás vagyok, hogy  részt vehettem, egy életre szóló élménnyel lettem gazdagabb!

Sok szeretettel üdvözlök mindenkit!

Áldott Karácsonyt és sikeres, boldog Új Évet kívánok!

Bakk Judit,

Wesselényi Iskola, Hadad, Szatmár megye
2016. december 14.

 


 

Olvasni, olvasni, olvasni…

Élményekkel, tapasztalatokkal telített. Egyszerűen és tömören így tudnám jellemezni azt az időszakot, melyet a konyvtárosokkal és pedagógus kollégáimmal együtt töltöttem 2016 decemberében Nyíregyházán. A számomra már ismert Kádár Annamárián túl, a  ,,Csillaghúr” könyvbemutatón keresztül, az olvasás örök fontosságán át, nagyon sok érdekes dologra lett felhívva a figyelmem a könyvek, a könyvtárak, az olvasással kapcsolatban, nem elhanyagolva az érzelmi nevelés fontosságát az irodalom, a mesék, az olvasás által. Betekintést nyerhettem egy könyvtárban történő tanóra menetébe, ami számomra ismeretlen volt. Nagyon érdekesnek bizonyult, ahogy a gyerekek különböző tevékenységek során ismereteket szereznek bizonyos témakörben, megismerve az ehhez kapcsolatos irodalmat, és azokat a könyveket, melyek segítik a tanulást. Az érdekes konferenciákat megfűszerezte egy kedves hangulat, mely megtelítette az egész légkört. A könyvszobrászat fogalma teljesen ismeretlen volt számomra, el sem tudtam képzelni, mit takar. Kiderült, hogy egy nagyon hasznos dolog, mert már nem használt könyveket felhasználva szebbnél-szebb dolgok készülhetnek hajtogatás útján. A foglalkozáson angyalkát készítettünk nagyon lelkesen. A sikerélmény mindenkinél jelen volt, hiszen egy olyan egyszerű és nagyszerű dolog, hogy senki számára nem okozott gondot. A foglakozást vezető kedves személye még felejthetetlenebbé tette ezt a találkozást. A biblioterápia újra csak egy ismeretlen dolog volt számomra. A szavak jelentéséből sejtettem, hogy valami lelki jellegű, olvasás útján történő valami… az érzelmek kifejezése, az azonosulás bizonyos szereplőkkel, a gondolatok kinyílvánítása nagyon hasznos a személyiségnek. Jó érzés olyanokkal együtt lenni, akik meghallgatnak, ők is elmondják meglátásaikat, lehetőség adódik a nézetek megbeszélésére. Adventi Ünnepi készülődésben is volt részünk, ami a Csiriptanyán történt, nagyon szép kézműves dolgok elkészítésével ismerkedtünk meg, melyeknek ott a helye minden ünnepet váró ember környezetében. Mindez történt a nyíregyházi Móricz Zsigmond Könyvtárban, amihez foghatót és még nem láttam. Nagyon boldog vagyok, hogy alkalmam lehetett betekintést nyerni ebbe a világba, és elhatároztam magamban, hogy képzés ide vagy oda, de visszalátogatok, és viszek magammal még pár embert. Mint alsó tagozatos tanár dolgozom az egyik szatmárnémeti általános iskolában. A képzésen halott, látott, tapasztalt dolgokat egytől egyig beviszem a mindennapi gyerekekkel folytatott munkámba. A vezetőséggel történő beszélgetés során eljutottunk arra a következtetésre, hogy a könyvtárunkat korszerűsíteni, bővíteni kell minden téren. Remélem, hogy közös erővel mindez megvalósul a jövőben!

Nagyon köszönöm a lehetőséget! Egész életemben hálás leszek azért, hogy ezt alkalmam volt átélni.

Maradok nagy tisztelettel és nagyon sok szeretettel:

Orosz Zita

Dr. Vasile Lucaciu Gimnázium Szatmárnémeti
2016. december 13.

 

Az eseményen készült fotók megtekintése