Kárpátaljai Magyar Iskolai
Könyvtárakért Alapítvány

Ahogy a csongoriak megélték

Az iskolából kapott levél:

2016. május 12-én a Csongori Általános Iskolába érkezett a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány küldöttsége Dr. Vraukóné Lukács Ilona és Kocsik Tibor vezetésével. A gyerekek nagy örömmel és szeretettel várták a vendégeket, az előre beharangozott programokat. Rövid ismerkedés után az iskola tanulóit négy csoportra osztva kezdődtek a foglalkozások. Az 1-2 osztályosokat zenés tavaszköszöntővel szórakozatta a Döngicse Együttes 4 fős csapata. A 3-5 osztályos tanulók Gáspár Ferenc előadását hallgathatták meg, amely a királykoronázás folyamatát elevenítette fel élő történelemóra keretein belül. A 6-7 osztályosokkal Faragó György tanár, könyvtáros foglalkozott, a várépítészet történetének magyarországi és európai folyamatának ismertetésével tette feledhetetlenné a rendhagyó történelemórát. Előadásában kitért a kárpátaljai várépítészet érdekességeire is.

A 8-9. osztályosok figyelmét Cselenyák Imre író kötötte le, aki az irodalom-szerelem témakört boncolgatva varázsolta el a jelenlévőket.

Az előadások után Nagy Sándor, iskolánk igazgatója szólt a vendégekhez, azt a gazdasági, társadalmi, geopolitikai helyzetképet mutatta be, melyben mindennapjainkat kell megélnünk. Végezetül Dr. Vraukóné Lukács Ilona átadta azt a tankönyv- és tanszercsomagot, melyet az iskola növendékeinek és tanárainak adományoztak. Molnár Erika könyvtáros, a rendezvény szervezője, megköszönte az ajándékokat, a csodás előadásokat, a megélt élményeket.

„Felemelő, lélekközeli pillanatokat éltünk meg ma. Valódi, emberközeli kapcsolat szemtanúi lehettünk, igazi barátság alakult ki vendégek és házigazdák között. Mindennapi küzdelmeinkbe igazi színeket varázsoltak a vendégeink; felélesztették, felpezsdítették azt a tenniakarást, melyet nap mint nap kell tennünk gyermekeink jövőjének szebbé varázsolásának folyamatában. Repült velünk az idő, a több órás találkozás pillanatnyinak tűnt. Néha egy pillanat többet ér, mint egy egész esztendő”  – ezekkel a gondolatokkal búcsúztatta Nagy Sándor igazgató a vendégeket, akik megköszönve  a házias fogadtatást, a többszöri találkozás reményében búcsúztak el iskolánktól.

Az eseményen készült fotók megtekintése