Kárpátaljai Magyar Iskolai
Könyvtárakért Alapítvány

A Pongrác Kiadó könyvadománya

„A Pongrác Kiadó tulajdonosaként keresem Önöket. Szeretnénk intézményeknek, iskoláknak, családoknak, gyerekeknek adományozni a könyveinkből. Mintegy 100 különböző címről és mintegy 30000-es darabszámról van szó. A kötetek megtekinthetőek a honlapunkon: http://pongrac.hu

A kiadó a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítványt (KaMIKA) kereste meg azzal a kéréssel, hogy segítsünk új tulajdonost/gazdát keresni ennek a nagyszámú kötetnek. Kérdésünkre, hogy közvetítőt, lebonyolítót keresnek, vagy rábíznák a könyveket egy-egy  civil szervezetre is, hasznosításra, az alábbi választ kaptuk:

Ha sikerül olyan személyt vagy szervezetet találnunk, aki hathatósan közreműködik abban, hogy minél több kötet a lehető legjobb helyre kerüljön, nagyon örülni fogunk. Ha a lebonyolító és a fogadó ugyanaz, részünkről rendben, hisz a végeredmény a lényeg, … hogy a pazarlás kérdése fel sem merül. Azt mindenáron szeretnénk elkerülni.

Alapítványunk (KaMIKA)  és a Magyar Olvasástársaság, HUNRA célközönsége – pedagógusok, diákok, olvasó/sás/barátok – teljes egészében megegyezik, csupán a földrajzi határokat illetően voltak prioritások a kezdetekben, de ezek egyre inkább összemosódnak. Ezért az adományt közösen kezeljük.

Hosszas egyeztetések után, számos segítő szándékú ember támogatásával a 25050 kötetnyi könyv az ország öt különböző pontjára került; Budapest, Debrecen, Kaposvár, Nyíregyháza, Püspökladány. Az elosztás alapelve volt, hogy első sorban olyan településekre kerüljenek, ahol hagyományosan nagy létszámot mozgató olvasási, szövegértési vetélkedőket szerveznek (Debrecen, Kaposvár, Püspökladány). Továbbá, ahol az iskolai könyvtárak és a  könyvtárostanárok munkáját a legnagyobb hatékonysággal tudják támogatni (Budapest, EKE-OFI-OPKM), s ahonnét a határon túli könyvtárak, első sorban Kárpátalja olvasói a lehető legegyszerűbben elérhetőek legyenek (Nyíregyháza). Ami nagyon fontos szempont volt még, hogy a versenyeket szervezők is kiterjedt határon túli kapcsolatokkal rendelkeznek, s a könyvek célba juttatása így több csatornán folyik.

Köszönetet mondunk Palotás Attilának, aki levelével megkeresett bennünket, s diákok ezrei juthatnak szép, tartalmas könyvekhez.

A könyvekért, azoknak az adományozó raktárából való elszállításának megszervezéséért és raktározásáért az alábbi személyeknek és szervezeteknek mondunk köszönetet:

 • Dömsödy Andrea – Budapest, EKE-OFI- OPKM
 • Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola – Nyíregyháza (Tóth Gábor ig., Király Attila)
 • Hernádi Szilvia – Nyíregyháza, Nyíregyháza
 • Kaposvári SzC – Kodály Zoltán Központi Általános Iskola (Szabó Zoltánné, Kudomrák Zsuzsanna)
 • Andrásiné Tünde, Mészáros Eszter és Tányér József – Püspökladány, Városi Könyvtár
 • Palotás Attila – Pongrác Kiadó
 • Péterfi Rita – EKE-OFI- OPKM
 • Petermanné Juhász Zsuzsa – Debrecen, Ady Endre Gimnázium
 • Pszichotikusok Egyesülete – Nyíregyháza
 • Sira Balázs – Kölcse
 • Szabó Krisztina – Debrecen, Művésztér Műhely Egyesület
 • Szokolainé Nikoletta – Nyíregyháza, Pszichotikusok Egyesülete

Az eseményen készült fotók megtekintése