Kárpátaljai Magyar Iskolai
Könyvtárakért Alapítvány

A kárpátaljai szórványmagyarság határán – Aknaszlatina

Idei első adományozó utunk Aknaszlatinára vezetett.  Száva Katalin, az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola könyvtárosa az egyik legaktívabb résztvevője a 2002-től évente szervezett könyvtáros továbbképzéseknek Beregszászban, a Kölcsey Ferenc Nyári Pedagógusakadémiának. Érezhetően, az iskola igazgatója, Benedek Imre is fontosnak tartja az oktatás könyvek általi támogatását, ahogy Tóth István főkonzul úr is, aki most is elkísért bennünket. A magyar nyelv egyik védőbástyája a Bolyai János nevét viselő iskola, nem egyszerű helyzetben.

A kb. nyolcezer lakosú település magyarok és románok által lakott nagyobb részben, kisebbségben az ukrán nemzetiség él. Máramaros szomszédságában, Kárpátalja legkeletibb magyar tannyelvű iskolájában közel hétszáz kötet könyvvel és Szeifried Zoltán grafikusművész negyven, magyar íróklasszikusokat ábrázoló grafikájával és életrajzokkal járultunk most hozzá ehhez a nemes vállaláshoz a gyermeknap alkalmából. Könyvadományunk összeállítását a Genfi Magyar Könyvtár, a Könyvtárostanárok Egyesülete, a Csimota Kiadó és a Kelet- és közép Európai Kutató Központ támogatta. A jó hangulatról, az rendhagyó/ünnepi órákról Cselenyák  Imre  és Gáspár Ferenc írók, ill. Hajdú Ágota, a Vikár Sándor Zeneiskola népzenetanára és Kovács László a Népművészet Ifjú Mestere gondoskodott. A technikai  – pl. fotó – segítséget most is Kocsik Tibor biztosította.

A jó hangulatú együttlét, a jellegzetes helyi ételek kóstolása után még az óvodába is ellátogattunk, hogy a zenészek előcsalogassák a Napocskát a felhők közül.

Szép nap volt ez is!

Köszönjük minden támogatónknak, jelen- és távollévőknek a segítséget!