Kárpátaljai Magyar Iskolai
Könyvtárakért Alapítvány

A Csillaghúr Beregszászban – Gyermeknap alkalmából

Alapítványunk a beregszászi iskolásoknak és a bentlakásos gyermekotthonban (Beregszászi Szakosított Középiskola) lakóknak gyermeknap alkalmából egy fantasztikus duó, a Csillaghúr műsorával kedveskedett. Az együttes vezetője a facebook-on jelentkezett be az alapítványhoz és ajánlotta fel műsorukat, akár 2-3 helyszínre is. A Csillaghúr alapítója Sás Károly pedagógus, író, zeneszerző, dalszövegíró. Zenekarában billentyűs hangszereken játszik, de többféle hangszert is megszólaltat. Kedvenc területe az ősi magyar népzene. 2011-ben alapította együttesét. Nagy örömére szolgált, amikor Ildikó lánya is bekapcsolódott munkájukba. 2013-ban jelent meg a Csillaghúr és barátai c. kötet első része, amelyben mesék, versek és zenés CD melléklet található. 2015-ben kiadták a könyv második részét. Az együttes névválasztásáról Sás Károly így mesélt: „Az együttes neve két szóból tevődik össze. Az egyik a csillag. A zene a csillagok útján jön le a földre. A másik a húr, ami révén a zenét megszólaltatjuk. Nem mellékesen egy szerény kis tavaszi virágnak is a neve.”

A beregszászi program első része a II. Rákóczi Ferenc Tanárképző Főiskolán május 26-án de. 10 órakor kezdődött. Miután átadtuk könyvajándékainkat az Irka folyóirat jelenlegi szerkesztőjének, a megnyitó beszéd után Orosz Ildikó a főiskola rektora köszöntötte a csaknem 300 gyermeket. A gyermekcsoportok a beregszászi általános iskolák 10 osztályát képviselték. Bevezetőként még Weinrauch Katalin beregszászi költő mondta el egyik szép, gyermekekről szóló versét. Ezt követte a Csillaghúr együttes több mint egy órás interaktív koncertje. Az előadás minden percébe be voltak vonva a gyermekek. Sás Károly röviden bemutatta az általuk megszólaltatott hangszereket, amelyeket később a gyermekek is kézbe vehettek. Majd a bábokkal történő mesék eljátszása következett. Sás Ildikó gyönyörű énekhangja ámulatba ejtette a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt.

Délután került sor a gyermekotthoni koncertre. Első osztálytól kilencedik osztályig járnak ide gyermekek. Az itt lakók árva, félárva és nehéz sorsú családok gyermekei. A pedagógusok bemutatták az intézetet, megnézhettük a hálószobákat, a közös helyiségeket, a mosdókat stb. Ide szintén vittünk ajándékokat; Vraukó Tamás által összeállított tanszereket. Két órakor elkezdődött a műsor, szintén a gyermekek bevonásával.

Május 26-án nemcsak mi vittünk ajándékot, hanem mi is kaptunk; azt a fajta szeretetet, amit csak azok tudnak adni, akik, nagyon éhezik azt; a gyermekek őszinteségét, a szív jóságát, a zene csodálatos erejét.

Köszönjük Sás Károlynak és Ildikónak, hogy megismerhettük őket! Két nagyszerű ember megindító kedvességével és közvetlenségével lettünk gazdagabbak. Köszönjük Kocsik Tibornak, hogy ez alkalommal is támogatta programunkat, segítette munkánkat!

Bajnok Lászlóné

alapító tag

Az eseményen készült fotók megtekintése