Kárpátaljai Magyar Iskolai
Könyvtárakért Alapítvány

20 éves az Irka

Az Irka Kárpátalja egyetlen magyar nyelvű gyermeklapja. Megálmodói 1993 novemberében indították útjára. A lap megjelenésének feltételeit a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség biztosítja. Dédelgetője, gondozója, szinvonalának megőrzője Punykó Mária, a pedagógusszövetség munkatársa. A november 14-re szervezett születésnapi ünnepség méltó volt mind a laphoz, mind szerkesztőjéhez. A csodaszép születésnapi tortát legalább 250 ember vette körül. Az Irka körül bábáskodók, mai közreműködők, egykori és mai olvasók népes serege. Megható pillanat volt, amikor az egykori diákírók gyermekeikkel álltak fel a színpadra, s az egykoron szárnyait próbálgató diák már pedagógusként köszöntötte a lapot és saját megzenésített verseit adta elő.

Alapítványunk a Napkút Kiadó igényes kivitelű mesekönyveivel és novellás köteteivel, az érdi Teleki Sámuel Általános Iskola által gyűjtött könyvekkel és Gáspár Ferenc ifjúsági író, a magyar történelem érdekes, kevésbé ismert eseményeit bemutató könyveivel ajándékozta meg az ünnepségre meghívott gyermekeket.

Énekes/zenei programmal a ráti Szent Mihály Gyermekotthon diákjai készültek, Ivaskovics József vezetésével. A táncosok az ungvári Dayka Gábor Középiskolából érkeztek.

Az eseményen készült fotók megtekintése