Kárpátaljai Magyar Iskolai
Könyvtárakért Alapítvány

10 évesek lettünk

Alapítványunk bírósági bejegyzésének ideje: 2006. február 22. Ebből az alkalomból szerveztünk megemlékezést 2016. március 19-re. (Program itt)

A tíz esztendő történéseit összefoglalni nagyon nehéz lett volna. Ezért arra törekedtünk, hogy bemutassuk azt a környezetet, amiben dolgozunk. (Gondolattérkép itt) Hogy megismerhesse minél több ember, melyek azok a szervezetek, intézmények – határon innen és túl -, akikkel munkánk során összesodródtunk, akikkel több-kevesebb időt együtt dolgozhattunk. Az volt a tervünk, hogy mindenki, aki egy apró szállal is, de kapcsolódik alapítványunkhoz, lehetőség szerint jelen legyen. Hogy egyszer, egy időben, egy légtérben együtt legyünk, támogatók és támogatottak. Hogy lássák az önkénteseink, az Iskolai Közösségi Szolgálatot alapítványunknál teljesítő diákok, milyen rendszer részeként működnek, amikor pl. a raktárat rendezik. Vagy azok a nyugdíjasok is, akik heteken keresztül rendszeres nyitva tartással várták a könyvcserére érkezőket, akik mesekönyvekkel gyarapították raktárkészletünket.

Amilyen nehéz lenne leírni tíz év történéseit, legalább annyira nehéz lenne visszaadni annak a bő három órának a hangulatát, amit együtt töltöttünk; magunkért, egymásért. A múltért és a jövőért. Ha valaki szeretne az esemény hangulatából ízelítőt kapni, abból erőt meríteni, a teljes felvételt megtekintheti itt (Operatőr: Bálint Pál).

A Meghívóban közzétett programmal kapcsolatban történtek változások:

A civil szervezetek és nemzetpolitika címmel tervezett hozzászólás idején Nagy László kuratóriumi elnök olvasta fel Pánczél Károly országgyűlési képviselő üzenetét, aki a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Munkabizottságának elnökeként fogalmazta meg gondolatait. (Megtekinthető itt)

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség képviseletében Kovács András, a Nagyberegi Református Líceum igazgatója, a Tankönyv és Taneszköz Tanács elnök szólt.

A Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárak Információs Egyesülete elnökének gondolatait Tóth Angéla, a Gúti Általános Iskola könyvtárosa olvasta fel.

Pregitzer Fruzsina színművésznő, aki ünnepségünkön szakmai kötelezettségei miatt nem tudott részt venni, egy szép verssel köszöntötte a résztvevőket. (itt látható/hallható)

A Publika Magyar Könyvtári Kör üdvözletét Billédi Ferencné elnök fogalmazta meg. (Itt olvasható)

Nem születtek fogadalmak, nem vázoltunk fel terveket, mert mindannyiunk számára természetes a tovább. Most csak egy kicsit úgy összejöttünk

 

Előadóink egy-egy üzenetet küldtek alapítványunknak. (Itt)

Mi egy-egy, 19. sz. második felében, vagy a 20. sz. első felében kiadott, de új köntösbe öltöztetett könyvvel mondtunk köszönetet nekik. (itt)

 

Fotók az ünnepségről itt.

Fotók az elmúlt 10 évről itt.

Rádióinterjúk:

Mustár Rádió: március 11-e és 18-a.

Kossuth Rádió Első, és második rész.